Szívünk Napja 2010.


2010. szeptember 26-án, a Szívünk Napja nevű rendezvényen a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítványa a szív- és érrendszeri betegségekre, a megelőzésre, és a kezelési lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmünket.


A magyarok több mint fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest itthon jóval többen dohányoznak, és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek az emberek, illetve jóval kevesebbet mozognak. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért. A kardiológusok és a Szívalapítvány munkatársai ezért tartják nagyon fontosnak a megelőzést, a rizikófaktorok bemutatását, illetve a felvilágosítást.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.

A hagyományosan szeptember utolsó vasárnapján rendezett Szívünk napján, idén szeptember 26-án, Budapesten a városligeti nagyréten 12 helyen állítanak fel szűrőpontokat, ahol a vérnyomáson, koleszterinszinten kívül más értékeket is megmérettethetnek a látogatók, és szükség esetén szakemberekkel konzultálhatnak a kezelésről – mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) elnöke. Ezen kívül előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők például a hirtelen szívhalálról, a nők és férfiak szívproblémái közötti különbségekről, a sportolók szívéről. Nagy közös sétát és táncot is szerveznek.

Élj és mozogj a szívedért! Ahogy azt a kezdeményezés jelmondata is mutatja, a kardiológusok ebben az évben világszerte kitüntetett figyelmet szentelnek a mozgás egészségmegőrző szerepének hangsúlyozására, így ez lesz az idei rendezvény központi motívuma is.

Természetesen szórakoztató programok egész sora is várja a Szív Világnapján ünnepelni vágyó felnőtteket és gyermekeket egyaránt. A gyerekeket ezúttal is az egyszervolt.hu közkedvelt mesefigurái szórakoztatják majd. Ezek mellett kicsik és nagyok találkozhatnak a Barátok Közt sorozat közismert szereplőivel is. Az ingyenes programok között lesz aerobic Katus Attila és Czanik Krisztián edzőkkel, salsa, capoeira és thai chi bemutató, valamint fellépnek a Csillag Születik sztárjai, a rendezvényt a Republic zenekar koncertje zárja.

A budapesti programokról ITT olvashatsz.
Az országos rendezvények programját pedig ITT találod.
A Szívünk Napja nemzetközi honlapját ITT olvashatod.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.