Magyar Dal Napja 2010.


A Magyar Dal Napját a nagy sikerre való tekintettel harmadszor is megrendezték 2010-ben. Először 2008-ban valósult meg, a Sziget Fesztivál „nulladik” napján. Azóta a magyar dal ügye mozgalommá nőtte ki magát.


A célja minden híreszteléssel ellentétben nem az, hogy ne hallgassunk külföldi zenét, hanem az, hogy próbáljunk az eddigieknél többször hozzányúlni a magyar dalkincshez, mert az túl értékes ahhoz, hogy elvesztegessük.

„Bármilyen műfajról legyen is szó, a magyar dalok csodálatosak. Nagyon örülök, hogy végre van az évnek egy napja, amikor a magyar dal a főszereplő, s beköltözhet a fülünkbe, a szívünkbe, a lelkünkbe. Az idei rendezvényen az ország 31 színpadán kiváló művészek állnak a közönség elé. Sokan közülük olyanok, akiknek a dalain a fél ország felnőtt, de akadnak, akik csak most indulnak az ismertség felé. Együtt a múlt, a jelen és a jövő: a dal a miénk – mondta Presser Gábor, a rendezvény kitalálója.

Az idei rendezvény egyik különlegessége volt, hogy a szervezők – hagyományteremtő szándékkal, pályázat útján – első alkalommal ítélték oda a Magyar Dal Fővárosa címet, amelyet ebben az évben Heves megye székhelye, Eger viselhetett.

Igazi csemegének számított a budapesti nagykörúton közlekedő Dallamos Villamos, amelyen fiatal magyar zenészek szórakoztatták az utazókat.

2010-ben a Magyar Dal Napján országszerte 33 helyszínen, 250 produkcióban, 1100 előadó várta az érdeklődőket. A kezdeményezés remélhetőleg a jövőben is megmarad, a szervezők szándéka szerint a Magyar Dal Napját minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg.

2010.09.12. Magyar Dal Napja – Vígszínház – Magyar Televízió felvétele
Mester Tamás – Presser Gábor: Szabadítsd fel

Ha idén nem voltál ott valamelyik rendezvényen, jövőre ne maradj le!
További híreket ITT olvashatsz.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!