Earth Day-A Föld Napja 2011


Rég túljutottunk már azon a ponton, hogy a Föld napján elég legyen az ünneplés, tennünk is kell azért, hogy megóvjuk a levegőt, a vizeket, a növényeket és az állatokat. “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”


Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

1990-ben Magyarországon megalapították a Föld Napja Alapítványt, és a Föld napja alkalmából létrejött események koordinálására hírközpontot is létrehoztak. Felhívásukra nem csak a nagyvárosokban, hanem a kis falvakban is sokan jelentkeztek.

Earth Day 2011
Az a csodálatos kék bolygó
Zene: Enigma – Gravity of Love

A globális felmelegedés miatt a gázok már az atmoszférába kerültek. Naponta 4-500 növény és állatfaj kerül a kihalás sorsára! Ha ilyen mértékben folytatódik az olaj, a szén és a gáz elégetése, 2050-re minden harmadik állatfaj kipusztul. A környezetszennyezés miatt az utóbbi évtizedekben felgyorsult bolygónk elsivatagosodása, melynek következtében sok százmillió ember lakóhelye és megélhetése került veszélybe. A tudósok szerint, amennyiben az erdőirtás ebben a mértékben folytatódik, nemcsak az iható vizet, hanem az összes esőerdőt is kiirtja az ember a Földről.

Jelenleg a levegő oxigéntartalma már csak 20%. 2060-ra 19%ra csökken. Ez a mennyiség egy szervezet számára, így az emberi szervezet számára is már életveszélyesen kevés… Ha így folytatjuk, az unokáink már nem csodálhatják ennek a csodálatos bolygónak a szépségét!

“Tegyél érte, hogy minden nap a Föld napja legyen! Egyetlen nap kevés”

Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a víz, a levegő, a talaj, az emberi élethez nélkülözhetetlen források. Ezek hosszú idő alatt alakultak ki, és megújulásra képesek. A bioszféra és ezek az alapvető tényezők mindaddig egyensúlyban is voltak, amíg az ember el nem kezdte hulladékaival szennyezni környezetét. Ily módon veszélybe került az évmilliókig fennmaradt egyensúly a vízben, a levegőben és a talajban.

A folyamatosan súlyosbodó klímaváltozást mindenki a saját bőrén tapasztalja. Az évszakok eltűnése, a hirtelen jött meleg és hideg idők váltakozása, a szeszélyes időjárás, a természeti katasztrófák mind-mind figyelmeztető jelek. Ne mindig másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tegyünk a jobb, élhető jövőnkért és utódaink jövőjéért. Gondold végig, hogy mi a Te felelősséged. Egészen egyszerű cselekedetekkel is fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Kattints a képre és kapsz néhány ötletet, amivel Te is segíthetsz:

A 2011. évi Föld Napja alkalmából megrendezésre kerülő programokról, rendezvényekről tájékozódj az alábbi oldalakon:
http://www.earthday.org/earth-day-2011
http://www.fna.hu

A Föld sorsát Te is alakítod. Gondolj a jövőre – vigyázz a Földre!

Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás:

 1. Kedves Ildikó, egy nagyon szép dolgot láttam a második kerület egyik utcájában. Óvodások Föld-napi rajzaiból készített kiállítást, véges végig az utcában! 🙂 Öröm arra járni. 🙂
  Örülök, hogy sok helyen már a kisgyermekek szemléletét fordítják a Föld megóvása felé. 😀

  • Energildi

   Kedves Mónika!
   Ez tényleg klassz, fontos, hogy már egészen pici kortól ilyen szemléletben nőjenek fel a gyerekek.
   No és a felnőttek példamutatása is sokat számít.
   Melyik utca az?