2011.08.20-Együtt az ország!


2011-ben rendhagyó módon kétnapos lesz az Államalapítás ünnepe, melyet ismét az „Együtt az ország!” szlogennel rendeznek meg. Az ünnepi programokból összegyűjtöttem egy kis csokorra valót.


Számos elnevezést kapott már az évek során augusztus 20-a: Magyarország nemzeti és állami ünnepe. I. István király szentté avatásának évfordulója, Szent István király ünnepe, az Új Kenyér ünnepe, és 1949 és 1989 között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe is volt.

Tavaly az árvizek során összefogott az ország és megszületett az Összefogás dala is. Idén a nemzeti összefogást és a történelmi hagyományokat is hangsúlyozva szervezték az ünnepi programsorozatot.

Augusztus 19-én 10 órától a budai rakparton a Magyar Ízek Sétánya standjain újra bemutatkozik a magyar étel- és borkultúra, gasztronómiai élményt és szórakozást is nyújtó programokkal.

Magyarország Tortája 2011-ben a Kecskeméti barackos köles torta lett, amit az augusztus 20-i ünnepségeken, a budai rakparton, illetve az ország minden részén, a regisztrált közel 150 cukrászdában lehet megkóstolni.

Az állami kitüntetéseket augusztus 19-én délután adományozzák a „nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló tevékenység elismeréséért”.

Az augusztus 19-i programok zárásaképp hatalmas utcabál veszi kezdetét Budapest különböző pontjain, ahol mindenki megtalálhatja a maga számára szimpatikus zenei palettát. Például a Clark Ádám téren a retro zene szerelmesei táncolhatnak a Dolly Roll slágereire. A Bem téren Dj Dominique várja a popzene kedvelőit olyan előadókkal, mint a Megasztáros Molnár Ferenc Caramel, Puskás Peti vagy az X-Faktoros Vastag Tamás, Tabáni István és Wolf Kati. Azok számára, akik a kicsit súlyosabb hangzású zenéket szeretik, a Vigadó téren fog kellemes kikapcsolódást nyújtani többek között a Supernem vagy a Heaven Street Seven.

Augusztus 20-án reggel 8 órakor zászlófelvonással veszi kezdetét az ünnepi program, amelyet 10 órától a hagyományoknak megfelelően tisztavatás követ a Hősök terén. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét megnyitja kapuit az Országház a látogatóknak, mely 18 óráig látogatható. A belépés ingyenes.

Augusztus 20-án 10 órától a Clark Ádám téren bábelőadás, hagyományos néptáncegyüttesek, míg a Vigadó téren a Váci Eszter Quartett, az Operaházi Borlovagok, valamint a Csillagszemű Táncegyüttes és Óbudai Népzenei Iskola szórakoztatja a közönséget.

Látványosnak ígérkezik a vízi-légi parádé, ahol történelmi korokat megidéző hajók úsznak le a Dunán, majd egy motorcsónak bemutató-verseny következik a Margit-híd és a Lánchíd között. A versenyt követően a légi parádén többek között részt vesz Illés Tamás és Veress Zoltán műrepülő bajnok, a Hajdú Trió, az Apollo sárkány 5-ös kötelék, és számos kiváló pilóta. Zárásképpen ejtőernyősök ugranak majd a Dunába.

2011. augusztus 18. és 21. között sokadik alkalommal kerül megrendezésre az ország egyik legnagyobb hagyományőrző fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe. A helyszín idén is a Budai Vár, ahol közel 800 mester mutatkozik be. A legkülönfélébb mesterségek kipróbálása mellett újra lesz kirakodóvásár, utcaszínház, bábszínház, vásári komédia, gyermekprogramok, a színpadon pedig magyar és külföldi táncbemutatók, esténként koncertek és táncházak.

Felelevenítik a Szent István-napi aratóünnepet, a Clark Ádám téren pedig ökumenikus szertartás keretében áldják meg az új búzából készült kenyeret. Ezt követően díszes aratómenet indul a térről a Szent István Bazilikához, ahol Erdő Péter prímás, Budapest-Esztergomi érsek is megáldja a kenyeret. Idén is a Szent István Bazilika előtt rendezik meg a szentmisét és az azt követő Szent Jobb-körmenetet Az ünnepi mise délután 17 órakor veszi kezdetét.

19 órakor ” Kívánságlánc” néven élő kívánságműsor lesz a rakpartokon a Lánchíd rádió közreműködésével.

A tűzijáték 21 órakor kezdődik a fővárosban, a Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszon. A színes ünnepi fényjáték során a megszokott elemek mellett láthatunk sárkánytojást, recsegő stroboszkópot, tigrisfarkat, aranyesőt, üstököst és kókuszpálmát, napraforgó és aranypók elemeket is, nagyszabású rakéta show-t ígérnek. Budapesten kívül az idén Debrecenben és Baján is lesz tűzijáték.

További információ: augusztus20.kormany.hu

Az ország számos településén a hagyományőrzés és az ünnepi megemlékezés mellett színpadi produkciók, koncertek és kirakodóvásár vár ránk. A Debreceni virágkarneválra is érdemes kilátogatni, ITT olvashatod erről a cikkem. Pár tippet az alábbi oldalon is olvashatsz arról, hogy hova érdemes még ellátogatni:

Útisúgó – 2011.08.20.

Zárásként egy idézet: “Minden nép saját törvényei szerint él; add meg az országnak a szabadságot, hogy aszerint éljen!” (Szent István király intelmei Imre herceghez) Remélem, ez az intelem nem talál süket fülekre a jelenlegi kormányzás vezetőinél sem. Tényleg jó lenne, ha együtt lenne az ország – a hétköznapokon is!

Kedves blogolvasóm, kívánom hogy érezd jól magad az ünnepek alatt is!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!